Siri Ranva Hjelm Jacobsen
 
Skærmbillede 2018-12-04 kl. 22.31.38.jpg

Kære søster
Snart vil store skove igen vokse frem i os, tykke
og sorte af næring. Tænk på dét.
Tænk på, vi bliver den eneste lyd i verden.
Din,
A

I Havbrevene skriver de to søstre Atlanterhavet og Middelhavet til hinanden om universet, livet på landjorden, klimaforandringerne og verdenshavenes store plan. Teksten er en alternativ skabelsesberetning, en utopi set fra havenes perspektiv illustreret med originale grafiske tryk af billedkunstneren Dorte Naomi.

 
 
oe_0.jpg

En slægtsroman og en kærlighedsfortælling om udvandring og familieforhold på tværs af Atlanterhavet.

En ung kvinde længes hjem til et land, hvor hun aldrig har boet. Hendes bedsteforældre udvandrede fra Færøerne til Danmark lige før besættelsen, og da de dør tager de det meste af historien om deres liv med sig i graven. Nu rejser deres barnebarn tilbage til Færøerne for at få indblik i den historie, hun aldrig rigtig har kendt.

Ø er en roman om de voldsomme konsekvenser og det store potentiale, der er forbundet med at hive sig selv op med rode og flytte fra en kultur til en anden. Siri Ranva Hjelm Jacobsen har skrevet en kærlighedshistorie om at elske et sted, man aldrig har kunnet kalde hjem.

Læseprøve.

 

 
 
20171219103325_isola.jpg
7b952b184ff144c188935ded0c53d35277375l-JSWF4Z83.jpg

Dopo la morte della nonna, una giovane ragazza danese decide di tornare a Suduroy - l’isola dell’arcipelago delle Faroe da cui proviene la sua famiglia - a cercare le sue origini in una cultura che ha ereditato ma che non le appartiene e in una lingua estranea in cui «non sa neppure pronunciare il suo nome.»

L’unico legame concreto con quel mondo è il rapporto con i nonni Marita e Fritz, emigrati in Danimarca negli anni ’30, la sua immaginazione e tutti gli aneddoti che fin da piccola le hanno raccontato.

È stata la vita durissima dei pescatori nel mare del Nord, «il posto in cui l'uomo è meno benvenuto al mondo» a far nascere in Fritz il desiderio di un destino diverso, ed è l’urgente desiderio di felicità e la necessità di sfuggire alla durezza della vita a guidare tutta questa grande saga famigliare che si snoda tra la Danimarca e isole sperdute nell'Oceano Atlantico del Nord.

 
 

Bidrog i 2017 til den italienske antologi Barcolana – Un Mare di Racconti med novellen Corrispondenza tra due mari.

 
IMG_5220.jpg
 

Interviews og portrætter

 

Portræt i Politiken, december 2018: "Vi bliver nødt til at forholde os til vores egen ubetydelighed for at forholde os til vores magt." Læs portrættet her.

Kringvarp Føroya litteraturpodcast, oktober 2017
om at skrive sig ind i en anden kultur med den færøske digter Kim Simonsen som medgæst. Lyt her.

 

Anmeldelser af Havbrevene

Weekendavisen: “En seriøs samtidskritik… underholdende.
Meget inspireret.”

Vagant: “Ved at lade minder, ideer og myter flyde på tværs af hinanden formår Siri Ranva Hjelm Jacobsen at skrive en delvist essayistisk, delvist poetisk brevveksling om både klimakrisen og flygtningekrisen, som ikke fryser fast i sine positioner.”

Nordjyske: "Lille saltvandsperle. Man læser langsomt og nydelsesfuldt.”
⭐⭐⭐⭐⭐⭐

Information:  "Elegant og formfuldent udført… legende og udfordrende.” 

Politiken: “Lige så filosofisk og poetisk, som den er økokritisk.”
❤️❤️❤️❤️

Jyllands-Posten: "Overrumplende… erkendelsesgivende.”
⭐⭐⭐⭐

Ugebladet Søndag: “Jeg nød i fulde drag det længselsfulde sprog.”
⭐⭐⭐⭐⭐

Litteratursiden: "Bogen er et lille kunstværk, der taler til læseren i både ord og illustrationer.”

Skønlitteratur på P1, december 2018 om Havbrevene. Lyt her.

Radio24Syv Podcast, februar 2017 med Maja Nyvang som vært og kunstneren Freya S. Hestnes som medgæst. Om kærlighed og at forsikre det, der ikke kan forsikres.
Lyt her.

"Arbejdspladsen" i Information, november 2016: "Jeg har et ikon hængende af Skt. Georg og dragen. Jeg er ateist, men Skt. Georg er min skytsmytologiske figur. For nogle mennesker er det en viljesakt at føle ret til at være i verden, sådan er jeg. Der kan være en voldsom skam forbundet med at sige: Min krop skal eje rum, og min stemme skal lyde! Men jeg vil dræbe den skam. Også som forfatter, i skriften. Så han hænger der, Skt. Georg, og styrker mig i at være til." Læs hele portrættet her.

 

 Anmeldelser af Ø

Weekendavisen: “Begavet debut... en tænksom og tankevækkende roman der stolt og lavmælt taler om de helt store emner.”

Kristeligt Dagblad: "Man får lyst til at rejse til Færøerne med denne livskraftige roman som rejsekammerat.”
⭐⭐⭐⭐⭐

Litteratursiden:  "Både tematisk og sprogligt har ’Ø’ fællestræk med værker af store nordiske forfattere som Jon Fosse og Jón Kalman Stefánsson, og disse sammenligninger har Siri Ranva Hjelm Jacobsen ærligt fortjent.” 

Fyens Stiftstidende: “En sprudlende smuk debut.”
⭐⭐⭐⭐⭐

Femina: "Der er debutromaner, og så er der den slags romaner, som hverken læses eller opleves som debuter. Sikre, overbliksramte og klare stemmer i litteraturen, der føles, som om de er kommet for at blive.”
❤️❤️❤️❤️❤️

Jyllands-Posten: "Kan man sige, at en roman er klog?
Det er jeg tilbøjelig til at mene, at Ø er.”

⭐⭐⭐⭐

 

Information: "Det er en interessant længsel at læse om, fordi den hverken er nostalgisk eller sentimental men drevet af en erkendelse af, at spørgsmålet om at høre til er ekstremt komplekst.”

Friktion: "Ud over, at Ø er et rørende portræt af en familie og af Færøerne, har værket potentiale som et udgangspunkt for en generel samtale om immigration, assimilation og flygtning. Samtidig er Ø også — i en dansk kontekst — et oplagt mulighed for, at vi kan nærme os en mere kvalificeret samtale om det, der engang blev kaldt for kolonierne, men som i dag hedder Rigsfællesskabet.” Find hele læsningen her.

Atlas: "Den episke historie om at finde vejen hjem er et gennemgribende og meget velfungerende motiv i Siri Ranva Hjelm Jacobsens debutromanen Ø. Det er fortællingen om en ung, dansk-færøsk kvinde og hendes rejse til Færøerne båret af erindringer." Læs hele anmeldelsen her

 

 

 

 

 
Omtale1.jpg